Kai-Liis Vesper: keemiatehnoloog teab, et pirnilutsukommil pole pirniga mingit pistmist
Võrust pärit Kai-Liis Vesper õpib Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledžis keemiatehnoloogiat, kooli kõrvalt käib tööl Jõhvis ja Tartus, nii et vaba aega tal peagu polegi, kuid kui leiab, siis osaleb Kai-Virumaa kolledži ürituste korraldamisel ja töötubade läbiviimisel kooliõpilastele.
Miks Sa just keemiatehnoloogia eriala valisid?
Mäletan lapsepõlvest, kui üritasin ise “keemikatseid” teha: segasin väikestesse anumatesse erinevaid ained – näiteks juuksevaht, mingisugune kreem, lõhnaõli, hambapasta jne, mis iganes väiksele lapsele kätte sattus, ning jätsin selle korgi nö. lahusega mitmeks päevaks seisma, lootes, et seal hakkab tekkima reaktsioon. Mulle meeldis väga keemia õppeainena ka põhikoolis ja kutsehariduskeskuses.
Keemiatehnoloogia eriala on niivõrd praktiline ja huvitav, et tuleviku suhtes minu jaoks ainuõige valik. Põhikooli lõpetades oli minu kindel siht minna ülikooli õppima geenitehnoloogiat, kuid aja möödudes sain aru, et ma pole nii võimekas, et teha ära Tartu Ülikooli sisseastumiskaitseid. Keemiatehnoloogia tundus sellele kõige lähem eriala.
Mis Sulle Virumaa kolledžis meeldib?
Minule kui tudengile sobib kõige paremini individuaalne lähenemine õppimisele ja Virumaa Kolledž just seda pakubki. Loengud on väikestes gruppides, mis annab võimaluse paremini keskenduda ja kiiremini aru saada. Meie kooli õppejõud on vastutulelikud ja aitavad tudengit igal võimalusel, mis loob omakorda õppimiseks väga hubase ja kokkuhoidva keskkonna.
Milline on keemia roll kaasaegses maailmas?
Praegu pole maailmas ühtegi asja, mis poleks seotud keemiaga, aina enam töötatakse välja tehnoloogiaid, mis aitavad muuta inimeste elu paremaks ja ennekõike lihtsamaks. Keemial suur tähtsus tänapäeva maailmas erinevatel aladel ning seda läheb mingil määral vaja igas sektoris.
Üks fun fact, mida sa enne ülikoolis õppimist ei teadnud.
Kui sa sööd pirni lutsukommi, siis pirni endaga pole seal midagi tegemist – see on tegelikult lõhnaaine nimega isoamüülatsetaat, mis on loodud laborites esteriseerimisreaksiooni abil.